Faktoja Suomesta

Suomi on mielenkiintoinen maa niin ulkomaalaisten matkailijoiden, mutta myös Suomessa asuvienkin mielestä. Useimmat ovatkin varmasti ainakin jossakin vaiheessa elämäänsä tehneet jonkinlaisia matkoja kotimaan rajojen sisällä, sillä maassamme on paljon erilaista nähtävää ja koettavaa.

Tämä ei olekaan mikään ihme, kun ottaa kartan esille ja vilkaisee, kuinka suuri Suomi itse asiassa onkaan. Erityisesti väestömäärään suhteutettuna maassamme on varsin hyvin tilaa, sillä suomineidon päästä päähän kertyy mittaa kaikkiaan 1157 kilometriä ja leveyttäkin sillä on reilusti yli 500 kilometriä.

Tuhansien järvien maa

Yksi tunnetuimmista kuvauksista, joita Suomesta puhuttaessa käytetään, on ”tuhansien järvien maa”. Eikä tätä nimitystä ole tuulesta temmattu, sillä maastamme löytyy kuin löytyykin tuhansia järviä. Jos ihan tarkkoja ollaan, niin niiden lukumäärä nousee jopa satoihin tuhansiin, jos lasketaan kaikki yli 500 neliömetrin järvet. Suomen pinta-alasta jopa kymmenen prosenttia onkin veden peitossa, joten Suomi on totisesti yksi järvirikkaimmista maista.

Kaksi virallista kieltä

Kuten saatat koulunpenkiltä jo muistaa, on suomi kaksikielinen maa. Suomen kielen lisäksi myös ruotsinkielellä on maassamme virallisen kielen asema ja esimerkiksi julkiset palvelut ovatkin saatavilla kummallakin kielellä. Myös opetusta saa ruotsiksi aina esikoulusta yliopistoon saakka, ainakin joillakin alueilla. Äidinkielenään ruotsia puhuu suunnilleen 5 % Suomen väestöstä ja heistä suuri osa asuu rannikkoalueilla. Näillä alueilla kunnat ovat myös virallisesti kaksikielisiä ja esimerkiksi paikannimet ovat olemassa niin suomeksi kuin ruotsiksi.

Muumit ovat suosituinta suomalaista lastenkirjallisuutta

Muumit, nuo virtahepomaiset otukset, jotka viettävät näennäisesti varsin huoletonta elämää, mutta joiden viisauksista oppii useampi aikuinenkin. Nämä otukset ovat kiistatta yksi Suomen maailman laajuisesti tunnetuimpia vientituotteita ja niiden takaa löytyykin edelliseen faktaan liittyvä tekijä, nimittäin suomenruotsalainen kirjailija Tove Jansson, joka tosiaan kirjoitti muuminsa alun perin ruotsinkielellä.

Nämä otukset esiintyivät ensi kerran Janssonin talvisodan aikaan kirjoittamassa kirjassa nimeltä Muumit ja suuri tuhotulva ja siitä lähtien jokainen sukupolvi on löytänyt niistä jotakin ihastuttavaa, sillä kyllä nämä hauskat ja viisaat hahmot koristavat edelleen lastenhuoneiden kirjahyllyjä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Muumit voi tavata Naantalissa ja samalla reissulla voi katsella muita nähtävyyksiä Turussa.

Ruotsi, Venäjä ja itsenäinen Suomi

Suomessa on ollut asutusta aina jääkauden loppumisesta lähtien, joten ei mikään ihme, että alueen hallintokin on tuona aikana muuttunut. Tanskan tekemien ristiretkien seurauksena Suomi alkoi jo 1200-luvulla muodostua osaksi Ruotsia ja 1400-luvulla eteläisen suomen alueista alettiin käyttää nimeä ”Finland”. Vuosisatoja kului ja Ruotsin onnistui nousta suurvalta-asemaan. 1800-luvun alussa kuitenkin käytiin Suomen sota, jossa Venäjä sai haltuunsa Suomen alueet eli Ruotsin itäiset läänit. Tällöin Suomi sai autonomisen aseman ja siitä tuli Suomen suurruhtinaskunta. Tätä jatkui aina vuoteen 1917, jolloin Suomen senaatti antoi itsenäisyysjulistuksen joulukuun 6. päivänä. Saman vuoden viimeisenä päivänä Suomen itsenäisyyden tunnusti Venäjän kansankomissaarien neuvosto ja heti seuraavana vuonna myös monet muut valtiot.

Markasta Euroon

Ruotsin ja Venäjän vallan alla pitkään ollut Suomi alkoi käyttää markkoja ja pennejä jo 1860-luvulla, kun Venäjä oli vielä vallassa. Ennen markan käyttöönottoa Suomessa käytettiin ruplaa ja ennen sitä ja osin samaan aikaankin Ruotsin riikintaalereita. 1860 Suomi sai käyttöön venäjän ruplaan sidotun markan, jota – eri kantoihin sidottuna – käytettiin vuoteen 2002, jolloin sen korvasi Euroopan Unionin yhteisvaluutta euro. Vaikka markkoja sai vaihdettua Suomen Pankin kautta euroiksi aina noin kymmenen vuotta eurojen käyttöönotosta, on vanhaa valuuttaamme silti vaihtamatta miljoonien eurojen suuruinen summa.

Suomi on historialtaan ja kulttuuriltaan mielenkiintoinen maa, eikä sen mielenkiintoa vähennä se, vaikka siellä olisi asunut koko ikänsä. Aina voi oppia jotakin uutta. Olivatko kaikki kertomamme faktat sinulle tuttuja?