Kuuluisia turkulaisia

Tervetuloa Harkatie.fi-sivustolle! Pitkästä historiastaan ja Suomen entisenä pitkäaikaisena pääkaupunkia tunnettu Turku on monien kuuluisien suomalaisten koti ja syntypaikka. Menneiden aikojen suuria turkulaisia listattaessa on syytä mainita heti kärkeen Paavo Nurmi. Kestävyysjuoksun yhdeksänkertainen olympiavoittajaa Nurmea on kutsuttu kaikkien aikojen yleisurheilijaksi sekä niin ikään kaikkien aikojen olympiaurheilijaksikin.

Toinen jo edesmennyt suurmies oli jalkaväenkenraali, sotaveteraani sekä Mannerheim-ristin ritari Adolf Ehrnrooth. Kenraali Ehrnrooth oli nykyajan elävä legenda ja sotaveteraanien näkyvin kärkihahmo sekä puolestapuhuja.

Nykyajan turkulaiset merkkihenkilöt

Rockmusiikin ikoni ja kenties arvostetuin suomalainen rockmuusikko maailmalla on Michael Monroe, joka teki läpimurtonsa Hanoi Rocks -yhtyeen keulahahmona kitaralegenda Andy McCoyn kanssa ja on tunnetusti ainoa yhtyeen jäsen joka pystyi vastaamaan kitarakeisari McCoyn kitaransoittohaasteisiin. Monroe on myös monen kuuluisan megatähden esikuva kuten Guns ´n Rosesin kitarakuninkaan Slashin sekä yhtyeen laulajan W. Axl Rosen. Monroe on mukana Guns´n Rosesin miljoonia myyneellä Use Your Illusion I -levyllä jossa hän soittaa huuliharppua.

Guns-kontaktiensa lisäksi Monroe on mukana Backyard Babies -yhtyeen levyllä kappaleessa Friends. Laulun ja kitaransoiton lisäksi mies soittaa sujuvasti useita instrumentteja kuten esimerkiksi saksofonia ja pianoa. Nykyään näkyvästi julkisuudessa oleva Monroe jatkaa edelleen sitä mitä rakastaa eniten eli musiikin kanssa työskentelyä.

Turusta koko Suomen tietoisuuteen on ponnahtanut myös teini-idoli Robin, oikealta nimeltään Robin Petteri Packalen. Hän sai osakseen laajaa huomiota vuonna 2012 julkaistulla hittisinglellä “Frontside Ollie” joka levisi sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Kappale sai muutamassa päivässä yli miljoona katselukertaa YouTube -palvelussa. Myöhemmin katselukertoja on kerääntynyt reilut kolmetoista miljoonaa.

Robinin esikoisalbumi “Koodi” myi muutamassa päivässä triplaplatinaa eli 60000 kappaletta. Teini-idolina aloittanut nuori on jatkanut suosiotaan ja julkaissut useita albumeita, joita on seurannut stadiontason konsertteja eikä nuoren miehen suosio edelleenkään osoita hiipumisen merkkejä

Valtiotason merkkihenkilö

Suomen Tasavallan entinen presidentti Mauno Koivisto on myös turkulainen. Koiviston meriitit eivät rajoitu pelkästään kahteen perättäiseen presidenttikauteen 1982-1994 vaan tämän lisäksi Koivisto on myös ansioitunut sotaveteraani. Koivisto palveli muualla maailmallakin kuuluisan suomalaisen sotasankarin, Lauri Törnin johtamassa ryhmässä.

Törni siirtyi Suomen sotien loputtua Yhdysvaltoihin ja liittyi armeijaan nousten loppujen lopuksi majurin arvoon. Viimeisimmän ylennyksensä hän tosin sai postuumisti helikopterionnettomuudessa menehtymisensä jälkeen. Törni palveli USA:ssa nimellä Larry Thorne ja nautti palvelustovereidensa suurta kunnioitusta.

Kansallisurheilumme jääkiekko

Turku on monen menestyneen huippu-urheilijan koti mutta liekö suomalaisille rakkaampaa lajia kuin jääkiekko ollakaan. Jo käsitteeksi nousseet jääkiekon maailmanmestaruudet vuosina 1995 ja 2011 olivat myös turkulaisittain tärkeitä otteluita joissa Turun Palloseuran kasvatteja oli runsaasti. Vuoden 1995 -leijonakokoonpanossa turkulaisia oli viisi miestä: Saku Koivu, Marko Kiprusoff, Petteri Nummelin, Jere Lehtinen sekä Raimo Summanen.

Vuoden 2011 maailmanmestaruudessa turkulaisväriä edustivat niin ikään Koivun suvun nuorempaa päätä edustava Mikko Koivu.