Nähtävää Varsinais-Suomen maakunnassa

Turku on komea keskiaikainen kaupunki meren rannalla Varsinais-Suomessa. Tässä Suomen vanhimmassa kaupungissa riittää historiallisia nähtävyyksiä, joita katsellessa vierähtää helposti tovi, jos toinenkin.

Turku ei kuitenkaan ole mikään ummehtunut ulkoilmamuseo, sillä asukasluvultaan se on miltei 200 000, sieltä löytyy taidetta, teatteria, festivaaleja ja tapahtumia sekä yliopistokaupunkina kadut ovat täynnä nuoria ja nuorenmielisiä tulevaisuuden toivoja.

Turun linna

Turun linnaa on vaikea vierailijan sivuuttaa, sillä siitä Turku yleensä tunnetaan. Turun linna perustettiin jo 1200-luvulla, kun Suomi oli Ruotsin vallan alla, hallintolinnaksi ja myöhemmin se toimi muun muassa Juhana-herttuan linnana ja myöhemmin se on toiminut myös vankilana. Jatkosodan aikana Neuvostoliiton ilmavoimat pommittivat sen pahanpäiväisesti ja sitä jouduttiinkin korjaamaan laajasti. Tänä päivänä linna toimii museona, ja siellä on myös tila vaihtuville näyttelyille. Museossa järjestetään opastettuja kierroksia, mutta siihen voi tutustua myös itsenäisesti. Siellä järjestetään luentoja ja erilaisia kursseja ja toimiipa linnassa oma linnamuusikkokin, joka pitää linnassa vanhan musiikin konsertteja.

Kuten moni museo tänä päivänä, on Turun linnakin ajan hermolla. Linnan nettisivuilta löytyy museon tarjonnan inspiroima blogi ja onpa linnalla oma YouTube-kanavakin. Lisäksi linnassa voi järjestää omia juhlia, miltä kuulostaisi esimerkiksi häät Turun linnassa?

Turun tuomiokirkko ja sen ympäristö

Turun tuomiokirkko on yksi Suomen merkittävimmistä historiallisista rakennuksista. Se ei kuitenkaan ole tyylipuhdas rakennus, vaan iloinen sekoitus montaa tyyliä. Tämä johtuu sen hyvin pitkästä rakennusajasta. Kirkossa pystyy havaitsemaan sekä goottilaista että uusgoottilaista tyyliä, kuin myös romaanisia vaikutteita. Liekö tämä syynä siihen, että kirkossa riittää vierailijoita, heitä on arvioitu olevan noin tuhat päivässä.

Tuomiokirkon ympäristöstä löytyy monta mielenkiintoista historiallista kohdetta sekä upeita puistoja. Tuomiokirkkoa ympäröivät Tuomiokirkonpuisto sekä Brahenpuisto ja Aura-joen vastarannalta löytyy Lönnrotinpuisto. Kirkon takana ovat Åbo Akademin rakennukset ja kirkon vieressä sijaitsevalla Vanhalla Suurtorilla muun muassa Vanha raatihuone ja Brinkhallin talo.

Forum Marinum

Monelle tulee Turusta ensimmäiseksi mieleen Suomen Joutsen, joka on parkissa Aura-joella ja näin olennainen osa Aura-joen maisemaa. Tämä fregatti kuuluu merimuseo Forum Marinumin museolaivoihin ja se on toiminut niin rahtilaivana, miinanraivaajana kuin laivaston koulutusaluksenakin. Se rakennettiin Ranskassa vuonna 1902 ja purjehti vuoteen 1955 asti. Vuodesta 1956 se toimi merimiesammattikouluna, ja vuonna 1991 se muutettiin museoksi. Itse Forum Marinum sijaitsee lähellä Turun Satamaa. Siellä on perusnäyttely, jonka teemana on tällä hetkellä ’Töissä merellä’. Perusnäyttelyn lisäksi siellä järjestetään runsaasti vaihtuvia näyttelyitä, joiden aiheet ovat liikkuneet sukellusveneistä ja laivasisustuksista huviveneilyyn ja Suomen merisotiin. Forum Marinum on paitsi merimuseo, myös toiminnassa oleva merikeskus.

Holiday Club Caribia ja Kupittaan seikkailupuisto

Jos haluaa rentoutua kylpyläparatiisissa, on siihen oikea paikka Holiday Club Caribia. Nimensä mukaisesti tämä kylpylähotelli erikoistuu rentoutumiseen ja hauskanpitoon ja on erityisesti suunnattu lapsiperheille. Kylpyläosastossa on haettu karibialaista tunnelmaa luolastolla ja altaille haaksirikkoutuneella merirosvolaivalla. Altaita löytyy monenlaisia, myös ulkoilma-allas ja porealtaita. Vesiliukumäet tarjoavat hauskaa kaikenikäisille.

Seikkailupuisto sijaitsee Turun Kupittalla ja on Turun nuorisoasiainkeskuksen alainen. Se perustettiin vuonna 1982 ja sen pääasiallisena kohderyhmänä ovat 3-10-vuotiaat lapset. Toimintaa löytyy myös sekä nuoremmille että vanhemmille lapsille, muun muassa vauvoille on tarjolla oma sirkustyöpaja. Seikkailupuiston ideana ovat ennen kaikkea tapahtumat, joihin voi osallistua, erilaiset taidepajat sekä vaihtuvat teatteriesitykset.

Aboa Vetus & Ars Nova

Tämän komean nimen takana on museo, joka keskittyy sekä historiaan että nykytaiteeseen ja se löytyy Turun keskustasta.