Turun festivaalit ja tapahtumat

Turku on suomen vanhin kaupunki ja perinteinen tapahtumien pitopaikka. Aurajoen suulle arviolta 1200-luvulla perustettu kaupunki oli pitkään maamme pääkaupunki sekä merkittävin asutuskeskus. Turku on tunnettu ennen kaikkea kulttuurikaupunkina, jossa pitkän historiansa vuoksi onkin järjestetty monia merkittäviä tapahtumia.

Festivaalien Turku

Suomen ja samalla koko Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti jatkunut rockfestivaali Ruisrock järjestetään Turussa. Ruissalon kansanpuistoon jo paikkansa vakinaistanut Ruisrock on järjestetty jo vuodesta 1970 ja se on ollut esiintymispaikkana usealle ulkomaalaiselle huippunimelle kuten Metallica, Iron Maiden, Bon Jovi, Aerosmith, Rammstein ja monelle muulle.Turku Jazz Festival kerää kotimaisen jazzin huippunimet kaupungin keskustaan Panimoravintola Koulun pihalle. Pitkä viikonloppu pidetään suomen toiseksi vanhimman jazzfestivaalin voimalla kesäisessä Turussa.

Vuodesta 1988 asti on aurajoen ympäristössä järjestetty vuosittain Down By The Laituri -festivaali. Tämä kesäinen musiikkitapahtuma kerää jokirantaan sekä klubeille hyvän kattauksen esiintyjiä.

Elokuvakansa kerääntyy Turkuun juhlistamaan satavuotiasta Suomea. Vuonna 2017 vietetään Suomalaisen Elokuvan Festivaalia jo 26. kerran. Mukana on elokuvantekijöitä, keskustelua kotimaisista elokuvista sekä tietenkin itse elokuvia.

Tapahtumarikas kaupunki

Musiikkitapahtumien lisäksi Turku isännöi myös monia muita mielenkiintoisia ja tutustumisen arvoisia elämyksiä. Tapahtumista kenties mielenkiintoisin on Turun Keskiaikamarkkinat jotka järjestetään vanhan suurtorin alueella jo vuodesta 1996 lähtien.

Markkinoiden monipuolinen ohjelmatarjonta pitää sisällään käsityöläisten työnäytöksiä, torimyyntiä, teatteria, nukketeatteria, keskiaikaista musiikkia, sirkusta, tanssia sekä monipuolista tieteellistä ohjelmistoa, kuten luentoja ja opastettuja kierroksia. Keskiaikaiset Markkinat ovat vakiinnuttaneet asemansa yhtenä Turun suosituimmista tapahtumista ja markkinat keräävätkin vuosittain noin 100 000 – 180 000 kävijää.

  • Taidetta ja käsityötä

Taiteiden yötä vietetään Turussa yleensä elokuussa. Tapahtuman aikana esimerkiksi museot ja galleriat ovat auki, kirjakaupoissa ja kahviloissa on runonlausuntaa ja musiikkiesityksiä.

Turussa järjestetään kesä-heinäkuun aikana myös käsityöläismarkkinat. Tapahtuma kokoaa reilut 120 käsityöläistä esittelemään ja myymään itse tekemiään tuotteita kesäiseen jokivarteen. Kauppiasta suurin osa tulee Varsinais-Suomesta. Tapahtuma täyttää Aurajoen molemmat puolet Kirkkosillan ja Auransillan välissä.Lokakuista ankeutta Turussa piristää perinteiset silakkamarkkinat, jotka vuosittain täyttävät Aurajoen rannat kalastajien veneistä. Veneistä myydään suoraan tuoretta kalaa ja muita saaristolaistuotteita kuten saaristonlimppua, silliä kaikissa muodoissaan sekä vaatteita.

  • Joulurauhan julistus

Joulurauha on perinteisesti julistettu vanhalla suurtorilla Brinkkalan talon parvekkeelta tasan keskipäivällä kello 12. Joulurauhan julistuksella on pitkät perinteet Turussa ja nykyiseen sanamuotoon luettava joulurauha on kirjoitettu Turun palon jälkeen 1827. Tapahtumaa saapuu seuraamaan suuri määrä katsojia ja se myös televisioidaan.

Turun moniin nähtävyyksiin kuuluu olennaisena osana Turun linna. Linnaan järjestetään kiertokäyntejä ja tarjolla on monenlaista nähtävää sekä koettavaa.

Hurmaava saaristo

Suomen saaristo on maailman suuri saarien määrällä mitattuna ja Turun edustalla saaristoa riittää. Turun saaristolla on oma tapahtumakalenterinsa josta voi seurata saariston runsasta kesäohjelmaa.